Злонамереният софтуер е софтуер, специално създаден за достъп или повреда на компютър.

Първоначално зловредният софтуер е създаден от техници за експерименти и шеги. В крайна сметка той беше използван от зле информирани лица за вандализъм и унищожаване на целеви машини.

С повече от 25 милиона нови типа злонамерен софтуер, регистрирани от 2022 г. насам, сега е най-добрият момент да увеличите своята киберсигурност и защита от злонамерен софтуер. Това най-добро ръководство ще ви помогне да разберете основите на злонамерения софтуер и различните видове, достъпни онлайн. Той също така съдържа съвети за предотвратяване на атаки от злонамерен софтуер и защита на вашите лични данни и устройства.

Какво е злонамерен софтуер?

Лесно е да получите зловреден софтуер на вашето устройство.

 1. Хакер поставя злонамерен файл, връзка или прикачен файл в отпред на жертвата. Това може да се използва като фишинг имейл чрез тактики за социално инженерство.
 2. Несъзнателно жертвата кликва върху заразения и задейства злонамерения софтуер да бъдат инсталирани на тяхното устройство.
 3. Зловредният софтуер продължава да краде, компрометира и унищожава поверителни данни на устройството.

Някои киберпрестъпници предпочитат да използват USB памети или флаш устройства, за да разпространяват зловреден софтуер. Системата го открива по-лесно.

Това е начин за откриване на инфекции. Избягвайте тази тактика, като не позволявате на вашия компютър да се поставят непознати устройства за съхранение.
Има много неща, които можете да направите, за да се предпазите от коварните схеми на хакерите.

Има десет вида зловреден софтуер.

Онлайн има много видове зловреден софтуер. Това са първите 10 зловреден софтуер, които ще намерите онлайн:

 • Злонамерен софтуер Вирусен: Тези опасни части от код често са вградени в програми или приложения и често се активират от жертвите.
 • Червей Злонамерен софтуер: Инфектира зловреден софтуер, програмиран да възпроизвежда и използва системни недостатъци, за да достигне до вашите устройства.< /li>
 • Троянски кон Злонамерени заплахи за жертвите, които имитират законни програми или приложения, за да ги заразят със зловреден софтуер.
 • Ransomware Зловреден софтуер, който заключва и криптира. Може също да унищожи лични файлове.
 • Ботнет мрежи: Тези програми изглеждат като паяци и обхождат мрежата, търсейки дупки в сигурността, които да използват.
 • Рекламен злонамерен софтуер, който показва нежелани изскачащи прозорци и може да проследява дейностите ви при сърфиране.
 • Шпиониращият софтуер е вид злонамерен софтуер, който тайно проследява и записва потребителски дейности.
 • Руткитове: Злонамереният софтуер позволява на хакерите достъп до устройствата на жертвата от разстояние.
 • Безфайлов злонамерен софтуер Зловреден софтуер, който използва протоколи и софтуер, вече вградени в операционните системи, за да зарази компютри.
 • Злонамерено рекламиране: Реклами, заразени със злонамерен софтуер, които ще се инсталират на вашето устройство след щракване върху изскачащ прозорец.

Тези атаки със зловреден софтуер не трябва да засягат вашата онлайн сигурност. Можете да идентифицирате различни заплахи от злонамерен софтуер, като търсите червени знамена.

Предупредителни знаци за атака на зловреден софтуер

Тези предупредителни знаци за зловреден софтуер ще ви помогнат да сте в безопасност онлайн.

По-бавна операционна система

Може да забележите драстично забавяне на скоростта на вашия компютър. Това може да е индикация, че зловреден софтуер е проникнал в системата ви. Замразяването на екрана, произволните прекъсвания на Wi-Fi връзката и необяснимите рестартирания са възможни признаци на зловреден софтуер.
Не забравяйте, че заразяването със зловреден софтуер не може да бъде открито на всички компютри с по-бавни процесори. Понякога недостигът на хранилище може да засегне операционните системи на вашето устройство.

Неочаквани сривове

Понякога системните сривове са причинени от несъвместим софтуер или проблеми със захранването. Зловреден софтуер също може да бъде фактор в някои случаи. Инфекцията със зловреден софтуер може да причини чести системни сривове, дори когато използвате едни и същи приложения,

Предупреждения и изскачащи прозорци за сигурност

Изскачащите реклами могат да бъдат досадни за много онлайн потребители. Много браузъри имат софтуер за блокиране на изскачащи прозорци. Ако забележите много изскачащи прозорци на екрана си, те вероятно са заразени със зловреден софтуер. Хакерите използват тези злонамерени реклами и шпионски софтуер, за да проследяват вашите онлайн дейности.

Искания за откуп

Исканията за откуп на екрана на компютъра ви може да са знак, че има злонамерен софтуер. Хакерите използват различни видове, за да откраднат лична информация и да направят печалба.

Пространството за съхранение намалява.

Признак, че компютърът ви е заразен със зловреден софтуер, може да са драматични промени в капацитета му за съхранение.

Злонамереният софтуер може да е използвал много малко пространство, за да компрометира множество файлове. Това е така, защото злонамереният софтуер се разширява колкото по-дълбоко влезе във вашата система. Голямо количество пространство може да означава, че злонамереният софтуер е успял да изпълни задачата си, тъй като някои инфекции могат да изтрият основни файлове.

FOLLOW US

GOOGLE PLUS

PINTEREST

FLICKR

INSTAGRAM

Archivies

RECENTPOPULARTAG

Social