Антивирусни приложения

Така че според анализаторите по сигурността от Kaspersky Lab неуязвимостта на Mac за зловреден софтуер е заблуда. И макар че подобно директно твърдение може да е удар в лицето на егото на някои потребители на Mac, то е точно. Експертите по сигурността от всички направления отдавна прогнозираха, че Mac ще стане толкова популярен, че разработчиците на вируси, зловреден и шпионски софтуер ще се насочат към него, а последният проблем с Flashback само напомни, че високомерието предшества небрежността, особено когато става въпрос за технологичен напредък.

Епидемията на Flashback започна по-малко от година след друга епидемия от зловреден софтуер в лицето на фалшивата антивирусна програма Mac Defender. Въпреки че нито един от двата случая не зарази всеки Mac, те показаха как зловредният софтуер за Mac постепенно си проправя път в общественото съзнание. Миналия месец от Kaspersky Lab заявиха пред пресата, че “пазарният дял мотивира нападателите”, а пазарният дял на Mac е във възход.

Време ли е да започнем да изтегляме антивирусен софтуер за нашите Mac компютри? Оставяме на вас да решите, но предвид неотдавнашното нарастване на запитванията относно това дали антивирусният софтуер е най-добрият за потребителите на Mac, решихме да разгледаме няколко от най-известните налични приложения. Вашите резултати може да варират, но ето нашите впечатления след инсталиране и използване на пет различни антивирусни продукта. Без да се спазва определен ред, са изброени следните:

Kaspersky Anti-Virus for Mac е антивирусна програма, която защитава компютъра ви от вируси.

Антивирусният софтуер на Kaspersky е лесен за настройване и доста ефективен. Основният интерфейс (показан по-горе) е прост: натиснете големия зелен бутон, за да сканирате вещите си. Зеленият бутон невинаги е зелен – когато за първи път започнах да използвам софтуера, той беше оранжев и имаше известие с надпис “Базите данни са остарели”:

Това не ми се стори особено добре дошло и би могло да уплаши по-малко опитен потребител, когато за първи път стартира софтуера, тъй като няма инструкции, които да обясняват какво означава това и как да се поправи. (Това беше поправено чрез актуализиране на приложението до най-новите дефиниции.)

Освен това софтуерът е сравнително лесен за използване. Можете да променяте нивото на сигурност въз основа на това колко стриктно искате да бъде сканирането, да настройвате настройките за уведомяване при идентифициране на подозрителни файлове и дори да променяте кожата на софтуера, както при повечето антивирусни продукти (слава Богу). Можете също така да наредите на софтуера да сканира за определен вид зловреден софтуер, като например троянски коне, а не за рекламен софтуер или автоматични набирания, ако искате да търсите само троянски коне. Разбира се, потребителите могат да съставят списък с изключения. Когато изтеглите предложението на Kaspersky от уебсайта, то идва с деинсталатор на образа на диска, който също е лесен за използване, ако решите да го премахнете. Когато използвахме този, всичко функционираше според очакванията, макар че в зависимост от вашите изисквания може да не искате да плащате 39,95 USD всяка година за него.

VirusBarrier X6 от Intego

Наградата за “Най-много бутони” се присъжда на VirusBarrier на Intego. Когато стартирате този софтуер за първи път, се случват много неща и това може да бъде малко обезсърчително за типичния потребител. На горната екранна снимка ще видите, че се посочва, че моите филтри са на 166 дни, но щракването върху тях води само до нов изскачащ прозорец, в който се твърди, че не мога да изтеглям нови – това е объркващо и потенциално плашещо за човек, който се опитва да се предпази от зловреден софтуер. За това Intego получи нулева оценка за ползваемост.

Софтуерът на Intego също така сканира нови файлове в реално време и показва индикатор за трафика в менюто ви, ако искате да следите входящия и изходящия мрежов трафик. VirusBarrier разполага и с опция “защита от измамни уебсайтове” за бисквитките, както и с механизъм за скриване на информацията за браузъра ви и последния посетен сайт от сайтове, които се опитват да проследят навиците ви при сърфиране. Софтуерът на Intego, както и този на Kaspersky, има лесен за откриване деинсталатор. Като цяло останахме доволни от Intego, въпреки че огромният брой налични опции ни накара да се почувстваме малко претоварени. Може би си заслужава, ако търсите цялостно решение, което ви позволява да блокирате всичко, освен кухненската мивка, за 49,95 USD на година, но ако всичко, което искате, е простота, няма да го намерите тук.

Avast! Antivirus е безплатно антивирусно приложение за Mac.

Открихме само една антивирусна програма, която не изисква използването на “истински” инсталатор, това е Avast (тя изисква само инсталация чрез плъзгане и пускане). Антивирусният софтуер на Avast е по-богат на функции от Sophos, но все пак е по-малко усъвършенстван от първите два (Kaspersky и Intego). По отношение на функционалността той може да бъде сравним с F-Secure.

Avast може да сканира цялата ви система, локални томове, мрежови томове, домашната ви директория или потребителска комбинация от папки. (Също така автоматично изтегля нови вирусни дефиниции, както е обичайно.) Той автоматично показва изскачащи прозорци, когато реши да ви предупреди за нещо (вж. по-долу) или когато са налични нови вирусни дефиниции и важни съобщения: